tisdag 18 maj 2010

Your friendly neighbourhood Spiderman

När jag växte upp var superhjältar lite campy killar i långkalsonger och cape. De hade svenska namn som Stålmannen, Hulken, Spindelmannen och - la pièce de resistance - Läderlappen. Men något hände. Jag misstänker att det var 90-talet och den där irriterande postmodernismen som skulle göra finkultur av allt från Madonna-låtar till The days of our lives. Eller så var det publiceringen av Watchmen. Jag vaknade nämligen en dag och upptäckte att superhjälten numera är en bitter, komplex, grubblande übermensch som lever i nåt slags urbant postapokalyptiskt kaos. På steroider. Kultureliten (iaf de som är födda på 60-70-talet) krämar ner byxorna när de får analysera den senaste Batman-filmen och använda sig av termer som "manlighetskris", "alienation" och "dystopi".
Kom igen! På med tightsen igen, det här är ju rent löjligt. De är SUPERHJÄLTAR och som sådana ska de inte lida av existentiella grubblerier utan bli bitna av radioaktiva insekter och efter detta kunna, tja, hänga upp och ner från taket, surfa eller se med röntgensyn. Möjligen kan de ha ett barndomstrauma att hämnas, men för det mesta ska omgivningen vara vänligt inställd bortsett från en noga utvald och endimensionellt porträtterad nemesis.
Och när blev Läderlappen Bat Man? Den blick av totalt oförstående blandat med en smula förakt som min 4-åriga son gav mig när jag kallade Bat Man för Läderlappen får mig fortfarande att vakna svettig och livrädd om nätterna ibland.




Den här bildserien som visar actionfiguren GI Joes utveckling sen 60-talet vittnar om att han onekligen har fått smak för ryssfemmorna i det nya milleniet. Så opatriotiskt. Och var har det stiliga skägget tagit vägen?

Det får vara nog med pretentiösa superhjältar nu. Up and atom, Radioactive man!

5 kommentarer:

  1. Enda trösten i det postmoderna eländet är Lego Batman! Där är alla old skool.

    SvaraRadera
  2. Storbloggat som vanligt och det är ju rent förjordat att hjältarna dels skall pådyvlas kriser och personligheter i stället för att bara, vilket egentligen torde vara uppgiften, drivas av viljan att göra det rätta och kämpa för det goda dels få fåniga namn som inte alls är lika kraftfulla som ursprungsnamnen.
    Angående GI Joes stiliga skägg är det helt obegripligt att det försvunnit 1 vem har tid att raka sig i djungeln? 2 det är liksom ingen slump att Chuch Norris bär skägg.

    SvaraRadera
  3. Björn, tack. Du har givit mig de slutgiltiga argumenten för att vara Kapten Stofil ang. GI Joe.

    SvaraRadera
  4. Vidare hade det varit intressant att på samma "vetenskapliga" vis som antal pirater och koldioxidhalten i atmosfären göra en graf över superhjältar med kriser och våndor och antal barn med adhd. Vidtecknad antar att de korrelerar prefekt...

    SvaraRadera
  5. What a information of un-ambiguity and preserveness of valuable familiarity concerning unexpected emotions.


    Review my homepage :: click here

    SvaraRadera